360 Derece Yönetim ve Planlama

360 Derece Yönetim ve Planlama süreci fazla bakış açısından değerlendirmenin önemini vurgulayan kapsamlı bir yaklaşımdır. Performans değerlendirme çerçeveleri kullanan bu yöntem, bir organizasyonu çeşitli paydaşlarından, yani yöneticiler, çalışanlar ve hatta müşteriler gibi kişilerden gelen geri bildirimler ile yönetmeye odaklanır.  Burada amaç, bir bireyin ve iş süreçlerinin organizasyon içindeki katkılarına dair daha bütünsel bir anlayış yaratmaktır.

360 Derece Yönetim ve Planlama Nedir?

360 derece yönetim ve planlama, amaç ve hedeflerin anlaşılması ve olası zorlukların belirlenmesi için farklı bakış açıları içerir. Örneğin kaynakların dağıtımı için sistematik bir yol izler. Organizasyon iyileştirmeden spesifik projelere kadar, sorunları ele alma ve riskleri yönetme konusunda belirlenmiş bir süreçtir. Aşağıdaki bütüncül bir yönetim ve planlama için kullanabileceğimiz farklı planlama süreçleri bulunuyor.

1.      Stratejik Planlama

Uzun vadeli hedefler, üst yönetim katılımı olan ve daha kapsamlı bir yaklaşımdır. Örneğin, pazar genişleme stratejileri, yeniden yapılandırma girişimleri ve kaynakları çeşitlendirme stratejileri gibi.

2.      Taktiksel Planlama

Daha kısa ve orta vadeli hedefler içerir; verimlilik artışı ya da hızlı çözüm bulma odak noktasıdır. Örneğin, envanter yönetimi ve müşteri hizmeti iyileştirmeleri taktisel yönetim ve planlama konuları olabilir.

3.      Operasyonel Planlama

Bu yönetim ve planlama sürecinde daha detaylı fonksiyonları iyileştirme vardır. Örneğin üretim planlaması veya çalışan vardiya planlaması ile verimlilik artırılabilir. Ya da departman bazında yaşanan sorunları çözebilirsiniz.

4.      Acil Durum Planlaması

Burada ise belirsizliklere hazırlık, risk değerlendirmesi ve alternatif stratejiler geliştirebilme odak noktalarınız olabilir. Afet kurtarma planları veya olası kriz iletişimi planları sizi beklenmedik durumlara karşı daha dayanıklı hale getirir.

5.      Finansal Planlama

İsminden anlayabileceğimiz gibi bu yönetim ve planlama süreci daha hedef  ve veri odaklıdır. Burada söz konusu finansal durum bir kişisel finansal planlama olabileceği gibi kurumsal finansal planlama da olabilir.

6.      Proje Planlama

Proje yönetim ve planlama kendi içinde farklı yöntemler içerir. Örneğin agile ya da waterfall proje planlama yöntemleri endüstriyel firmalarda yararlanılan yöntemlerdir. Burada zaman çizelgeleri ve kaynak tahsisi gibi planlama adımları bulunur. Örneğin, hizmet veren bir firmada yazılım geliştirme projesi olabileceği gibi bir inşaat süreci de proje planlaması içerir.

7.      İnsan Kaynakları Planlaması

Bu yönetim ve planlama süreci gelecek ihtiyaçları tahmin etme, yetenek kazanımı veya mevcut yeteneklerin yönetilmesi için olabilir. Örnek olarak yeni işe alım stratejilerini ve eğitim ve gelişim programlarını verebiliriz.

8.      Yedekleme Planlaması

Bu süreç ise uzun vadeli planlama, yetenek geliştirme ve risk yönetimi gibi alt başlıklar içerebilir. Örneğin üst düzey yönetici yöneticilerin yedeklenmesi veya aile işletmeleri için yedekleme planlaması yapılması gibi.

9.      Satış ve Pazarlama Planlaması

Bu süreç bütünsel bir pazar analizi, hedef belirleme ve gelir artışı gibi alt süreçlere sahip olabilir. Satış promosyonları planlama veya yeni bir pazar araştırması gibi örnekler verebiliriz.

10.     İş Sürekliliği Planlaması

Bu yönetim ve planlama sürecinde risk değerlendirmesi yapabilir, süreklilik stratejileri oluşturabilir ve gerekiyorsa acil durum planlaması da yapabilirsiniz. Bir fabrikada kesintiyi azaltma veya dayanıklılık artırma ya da acil durum planları örnek olabilir.

Sonuç olarak; 360 Derece Yönetim ve Planlamanın özü, yönetime kapsamlı bir bakış açısı getiren bütünsel bakış açısında yatar. Bu şekilde amaç, sadece bir bireyin performansını değerlendirmek değil, aynı zamanda bu performansın organizasyon içindeki kişileri nasıl etkilediğini anlamaktır. Böylece, organizasyonu ve çalışanları daha kapsamlı iş hedefleriyle uyumlu hale getirebiliriz. Her paydaşın geri bildirimini almak, güçlü yönleri ve iyileştirme alanlarını belirlemek daha çok fırsat anlamına da gelir. Bu süreç yalnızca bireysel performansı geliştirmekle kalmaz, aynı zamanda kolektif başarıyı da destekler.

360 Derece Yönetim ve Planlama hizmet sayfasına ait insanların yer aldığı bir görsel.

360 Derece Yönetim ve Planlamanın Temel Bileşenleri

360 derece yönetim ve planlama, performansı artırmak ve stratejik hedeflere ulaşmak için bir organizasyonun birden fazla yönü ile değerlendirmektir.

  • Performans değerlendirmesi, 360 derece yönetim stratejisinin temelini oluşturur. Çeşitli ölçümler ve geri bildirim mekanizmaları ile bireysel katkıları ve ekip katkılarını değerlendiririz. Bu çok yönlü değerlendirme süreci ile organizasyonların güçlü ve zayıf yönlerini belirleriz.
  • Çalışan katılımı, 360 derece yönetimin bir diğer kritik bileşenidir. Katılım gösteren çalışanlar, işlerine daha fazla bağlılık gösterir ve bu da doğrudan organizasyonel performansı etkiler.
  • Ekip çalışması, tutarlı bir 360 derece yönetim ve planlama stratejisi elde etmede önemli bir rol oynar. Departmanlar arası iş birliğini teşvik etmek sadece performans artırmaz. Aynı zamanda ekip üyeleri arasındaki ilişkileri de güçlendirir.
  • Son olarak, etkili iletişim kanalları yaratmak, organizasyonun tüm seviyelerinin uyumlu hareket etmesi için gereklidir. Çünkü açık ve şeffaf iletişim, şirket içinde güveni destekler ve sürekli iyileştirme bakış açısını mümkün kılar.

360 Derece Yönetim ve Planlama Danışmanlığı

BTE Mühendislik firmasında 360 Derece Yönetim ve Planlama Hizmetleri, projelerin başarılı bir şekilde yürütülmesini sağlar. Çünkü biz, her danışmanlık sürecine bir proje olarak yaklaşıyoruz.

  1. Öncelikle, proje kapsamı tanımlıyoruz. Bu süreç, projenin neleri gerektirdiğini ayrıntılı olarak belirliyor; aynı zamanda hedefleri ve zaman çizelgelerini oluşturuyor.
  2. Diğer adımımız ise risk yönetimidir. Herhangi bir yönetim ve planlama projesinde, finansal, teknik veya çevresel riskler dahil olmak üzere tüm riskleri belirliyoruz.
  3. Kaynak ayırma de 360 ​​Derece Yönetim ve planlama hizmetlerimizin önemli bir yönüdü Burada, projeyi başarıyla tamamlamak için gerekli kaynakları örneğin insan kaynağı, finansal ve fiziksel kaynak ihtiyaçlarını belirliyoruz.
  4. Paydaşların katılımını sağlamak da bir diğer önemli faktör. Tüm ilgili departman ve kişileri dahil etmek için stratejiler belirliyor ve projenin yaşam döngüsü canlandırıyoruz.
  5. Son olarak, performans değerlendirme metrikleri belirliyor ve proje ilerlemesini izliyoruz. Başarı için net kriterler belirledikten sonra proje yöneticileri, projenin hedeflerine ne kadar iyi ulaştığını değerlendirebiliyor. Ve gerekirse önlemler alabiliyor veya iyileştirmeler yapabiliyor.
360 Derece Yönetim ve Planlama hizmet sayfasında bulunan bir grafiğin yer aldığı görsel.

1. Yönetim unsurları nelerdir?

Yönetimin dört temel unsuru vardır. Bunlar planlama, organize etme, liderlik etme ve kontrol etme şeklindedir. Ayrıca, yönetimde P-Planning, O- organization, L-leadership ve C-controlling çerçevesi olarak da biliyoruz. Bunlar olmadan, bir organizasyonda iyi bir yapılanma ve kaliteli bir yönetim elde edemeyiz. Yönetim ilkeleri üzerine klasik bir teori Henri Fayol’a aittir.

2. Fayol’un yönetim süreçleri nelerdir?

Bir yönetim teorisyeni olan Henri Fayol, genellikle “Fayol’un Yönetim Fonksiyonları” olarak bilinen beş temel yönetim sürecini özetlemiştir.

  • Planlama: Bu adım hedefler belirlemeyi ve bu hedeflere ulaşmak için yol haritası belirlemeyi içerir.
  • Organize etme: Planlama aşaması ise belirlenen hedeflere ulaşmak için kaynakları ve görevleri düzenlemeye odaklanır.
  • Komuta Etme (Liderlik): Fayol, çalışanları organizasyonun hedeflerine doğru çalışmaları için yönlendirmeyi ve motive etmeyi vurgular.
  • Koordinasyon: Bu süreç ise, organizasyonun tüm bölümlerinin uyumlu bir şekilde birlikte çalışmasını sağlar.
  • Kontrol Etme: Son olarak bu süreçte, hedeflere doğru ilerlerken organizasyonu izlemeyi ve değerlendirmeyi öğretir.

3. Planlama yöntemleri nelerdir?

Planlama yöntemleri organizasyona ve ihtiyaçlara göre değişse de, hızlı karar almaya odaklanan Yukarıdan Aşağı Yöntem, motivasyonu ve çeşitliliği artırmaya odaklanan Aşağıdan Yukarı Yöntem üst düzey yöneticilerin bir çerçeve sunduğu ardından herkes iş birliği yaparak planı oluşturduğu Bileşik yöntem, farklı seviyelerden yöneticilerin ve uzmanların bir araya gelerek plan oluşturduğu Takım Yöntemi ve  ortak hedeflere herkesin ulaşmaya çalıştığı Hedeflerle Yönetim (MBO) Yöntemi gibi çeşitlere sahiptir.

 

360 Derece Yönetim ve Planlama süreçleri ile ilgili olarak ayrıntılı bilgi almak isterseniz bize iletişim sayfamız üzerinden ulaşabilirsiniz. 

Daha Fazla Bilgi İçin Bizimle İletişime Geçin.