Kalite Yönetim Sistemleri
Kalite Yönetim Sistemleri, müşteri gereksinimlerini ve müşteri memnuniyetini elde etmek için süreçler, prosedürler ve politikaların bir araya getirilmesidir. Bu sistemler, uygun şekilde uygulandığında, bir işletmeye operasyonel mükemmelliği sağlayabiliriz.
Başlangıçta üretim temelli sebepler için oluşturulmuş olsa da Kalite Yönetim Sistemleri hizmet endüstrileri için de uygulanabilir. Çok çeşitli endüstrilerde Kalite Yönetim sistemlerinin benimsenmesinde ve sertifikasyon sayılarında belirgin bir artış olmuştur. Aslında, birçok endüstride uygulanabilir bir kalite sistemine sahip olmak bir gerekliliktir. Günümüzde Kalite Yönetim Sistemleri, ağır sanayi, makine imalat, gıda işleme, havacılık, tıbbi cihaz üretimi, perakende ve finansal hizmetler gibi alanlarda da geçerlidir.
Kalite Yönetim Sistemleri Çeşitleri
Tutarlılık açısından, Kalite Yönetim Sistemleri standartlar etrafında oluşturulmuştur. En eski ve en popüler standartlardan biri ISO 9001’dir. En son revizyon hali ise ISO 9001:2015’tir. ISO 9001 standardı çok çeşitli endüstrilere uygulanabilir ve firmalar giderek daha fazla uygulamaktadır.
Kalite yönetimi için çok sayıda başka standart vardır. Her biri bir iş sektörünün özel ihtiyaçlarını karşılar. Bu ISO standartlarından bazıları şunlardır:
- AS 9100D: Kalite Yönetim Sistemleri – Havacılık, Uzay ve Savunma Örgütleri için Gereksinimler
- ISO 27001 Bilgi güvenliği, siber güvenlik ve gizlilik koruması — Bilgi güvenliği yönetim sistemleri — Gereksinimler
- Otomotiv: IATF 16949
- Tıbbi cihaz: ISO 13485
- Gıda: ISO 22000
- Hizmetler: ISO 20000
Kalitenin 8 Boyutu:
- Performans / Verim: Bir ürünün temel çalışma özelliklerini ifade eder. Örneğin, otomobillerde hızlanma, yol tutuş, seyir hızı ve konfor gibi özelliklerdir.
- Özellikler: Performansın ikincil yönleridir; ürünlerin temel işlevselliğini tamamlayan niteliklerdir.
- Güvenilirlik: Bir ürünün belirli bir süre içinde arızalanma olasılığıdır. Güvenilirlik ölçüleri arasında ilk arıza süresi, arızalar arasındaki ortalama süre ve zaman başına arıza oranını buluruz.
- Uyum / Uygunluk: Bir ürünün tasarım ve çalışma özelliklerinin belirlenmiş standartlara ne ölçüde uyduğunu gösterir. Uyumda en yaygın ölçüler, fabrika hataları ve müşteri eline geçtiğinde hizmet çağrısı oranıdır.
- Dayanıklılık: Ürün ömrünü ölçen bir boyuttur. Teknik anlamda, bir ürünün bozulmadan önce ne kadar kullanıldığına denir.
- Servis Kolaylığı: Onarım süresi, yeterlilik ve onarım kolaylığı ile ilgilidir. Çünkü müşteriler yani tüketiciler, ürünlerin arızalanmasının yanı sıra, hizmetin ne kadar sürede geri sağlanacağına da önem verir.
- Estetik: Kalitenin öznel bir boyutudur. Ürünün görünümü, hissi, sesi, tadı veya kokusu gibi boyutlardır.
- Algılanan Kalite: Tüketiciler bir ürünün dayanıklılığı doğrudan gözlemleyemez. Genellikle çeşitli somut ve soyut çıkarımlar yaparlar. Bu durumlarda, imajlar, reklamlar ve marka isimleri kalite hakkında önemli ipuçları sunar.
ISO 9001 standartları ana maddeleri nelerdir?
ISO 900 uluslararası bir yönetim sistemi standardıdır. 1 milyondan fazla sertifikalı kullanıcıyla, en popüler ISO standardıdır ve kuruluşların sertifika alabileceği ISO 9000 standart serisindeki tek standarttır.
Başlangıç kısmı, kalite yönetim ilkelerinin uygulanmasının faydalarından bahseder ve süreç yaklaşımını, Planla-Uygula-Kontrol Et-Harekete Geç döngüsünü ve risk temelli düşünmeyi anlatır.
Madde 4, ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi gerekliliklerini içeren ISO 9001’in ilk maddesidir.
Madde 5 ise Liderlik bölümüdür ve üst yönetimle ilgili gereklilikleri özetler.
Madde 6 ise, riskleri ve fırsatları belirleme ve kalite hedefleri belirleme gerekliliklerini anlatır.
Madde 7, yönetimin kaynak (yani insan kaynakları, altyapı (ekipman, donanım ve yazılım ve bina tesisleri dahil), çalışma ortamı sağlama koşulları içeren çok çeşitli bir bölümdür.
Performans değerlendirme bölümü, müşteri memnuniyetinin değerlendirilmesi, iç denetim, izleme, analiz ve süreç performansının nasıl değerlendirileceğini anlatır.
OHSAS 14001 nedir?
İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri (İSGYS) alanında kullanılan bu standart, işyerlerindeki riskleri belirleyip yönetmek için uzun yıllarca tercih edilen kalite yönetim sistemlerinden biriydi.
Günümüzde OHSAS 18001, daha kapsamlı ve uluslararası kabul gören bir standart olan ISO 45001 ile birleşti.
ISO 45001 İş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi ne anlama gelir?
Bu kalite yönetim sistemi, iş kazalarını ve meslek hastalıklarını önleyerek çalışanların sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlar. Ve de globalde olduğu kadar ülkemizdeki iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına da uyumu sağlar.
ISO 45001, risk yönetimi, yasal uyum ve sürekli iyileştirme konularını daha derinlemesine inceler. Ayrıca diğer ISO yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001) ile kolayca entegre olur.
ISO 14001 kalite yönetim sistemi nedir?
ISO 14001, çevre yönetim sistemleri (EMS) için uluslararası olarak tanınan standarttır. Şirketlerin çevresel performanslarını sürekli iyileştirmesi için bir çerçeve de denebilir. Bu standarda bağlı kalarak, örneğin fabrikalar ekolojik ve karbon ayak izlerini en aza indirir. Ayrıca, ilgili yasal gerekliliklere uyar ve çevresel hedeflere ulaşmak için proaktif önlemler alırlar. Bu kalite yönetim sistemi, kaynak kullanımı ve atık yönetiminden ekolojik performansın izlenmesine kadar çeşitli metrikleri kullanır.
IATF 16949 kalite yönetim sistemi nedir?
IATF 16949:2016, Otomotiv Kalite Yönetim Sistemleri hususunda Uluslararası Standarttır. Bu kalite yönetim sistemi, ISO 9001 ve otomotiv sektöründen müşteriye özel gereksinimlere dayalı ortak bir otomotiv kalite sistemidir.
IATF 16949, tedarik zincirinde sürekli iyileştirme hedefler ve kusurlu ürün önleme amacı taşır. Ayrıca her anlamda israfın azaltılmasını sağlayan süreç odaklı bir kalite yönetim sistemini vurgular. Buradaki amaç, otomotiv sektörü özelindeki müşteri gereksinimlerini verimli ve etkili bir şekilde karşılamaktır.
Kalite Yönetim Sistemleri Danışmanlığı
Mühendislik çözümleri danışmanlık şirketi olarak BTE Mühendislik firması, kalite yönetim sistemleri konusunda uzmanlaşmış bir ekibe sahip. Hedefimizi, şirketinizin sürdürülebilir büyümesini sağlamak ve müşteri memnuniyetini artırmak olarak özetleyebiliriz.
1. Kalite Yönetim Sistemi Kurulumu
Kalite yönetim sisteminizin ihtiyaçlarına uygun bir yapı geliştirmek için başlangıç aşamasında danışmanlık hizmeti sunuyoruz. ISO 9001 gibi uluslararası standartlara uygun sistemler kurarak, işletmenizin süreçlerini optimize ediyoruz.
2. Mevcut Sistemlerin Analizi
Mevcut kalite yönetim sistemlerinizin ne kadar işe yaradığını ve ne derece uygulandığını değerlendirmek için detaylı durum analizleri yapıyoruz. Eksiklikleri belirleyerek, iyileştirme önerileri sunuyor ve sisteminizin performansını artırmayı hedefliyoruz.
3. Eğitim ve Farkındalık Programları
Çalışanlarınızın kalite yönetim sistemleri konusundaki bilgi ve farkındalığını artırmak için eğitim programları düzenliyoruz. Bu sayede, tüm ekibin kalite hedeflerine katkıda bulunmasını sağlıyoruz. Ayrıca dokümantasyon sürecine de destek olarak bu kalite yönetim sistemlerinin kalıcı olarak şirketinizde uygulanmasını hedefliyoruz.
4. Süreç İyileştirme Danışmanlığı
İş süreçlerinizin verimliliğini artırmak için sürekli iyileştirme tekniklerini uyguluyoruz. Kalite yönetim sistemlerinin kurulumu ilk aşama olsa da her sistem karşılaştığı yeni üretim zorlukları ya da müşteri talepleri ve değişen teknoloji sebebiyle sürekli iyileştirmeye ihtiyaç duyar. Bu sebeple, Lean, Kaizen ve Six Sigma gibi yöntemlerle, israfı önlüyor ve kaliteyi artırıyoruz.
5. İç Denetim Hizmetleri
Kalite yönetim sisteminizin etkinliğini ölçmek için iç denetim hizmetleri sunuyoruz. Denetim raporları ile gelişim alanlarını belirliyoruz ve sürekli iyileşme sağlıyoruz. Ayrıca, iç denetçi eğitimleri de vererek şirket için denetleme mekanizmalarınızı kurmaya yardımcı oluyoruz.
Neden BTE Mühendislik Firması?
- Uzman ekibimiz, çeşitli sektörlerdeki kalite yönetim sistemleri konusunda geniş bir deneyime sahip.
- Her müşterimizin şirket, üretim ve hizmetleri çerçevesinde ihtiyaçlarına uygun, özel çözümler sunuyoruz.
- Danışmanlık sürecinin her aşamasında yanınızdayız ve gerektiğinde sürekli destek sağlıyoruz.
Kalite Yönetim Sistemleri, ISO Standartları ve daha fazlası hakkında bilgi almak isterseniz iletişim sayfamız üzerinden bize ulaşabilirsiniz.