MAKİNE RİSK DEĞERLENDİRME VE EMNİYETİ

Endüstriyel üretim tesisleri, çalışanları için ve faaliyet gösteren herkes için tehlikeli yerler olabilir. Makine risk değerlendirme çalışma ekiplerinin ve çalıştırdıkları makinelerin güvenliğini sağlamak için, gerekli iyileştirmeler hakkında sistematik değerlendirmeler yapmak ve bilgi toplamak olarak bilinir. Çünkü bu değerlendirme sırasında, karmaşık endüstriyel makineler ve gelişmiş otomasyon araçları kullanıldığında birçok risk söz konusu olmadan dahi önlenir.

Bir makine risk değerlendirmesi, olası makine tehlikelerini, bunların hesaplanabilir ciddiyetini ve insanların bunlara ne sıklıkla maruz kalabileceğini belirler. Daha sonra bu değerlendirme, çalışanlar ve makineler için tehlikeyi ve zararı en aza indirmek veya kökten önlemek için stratejiler ve makine koruma teknikleri geliştirmeyi hedefler.

Makine Değerlendirme Süreci Adımları:

Her ne kadar global alanda ve her ülkenin kendi standart ve regülasyonları çerçevesinde makine değerlendirme ve emniyeti adımları değişse de genelde aşağıdaki maddeleri içerir.

1.      Tehlike Tanımlama:

Makine değerlendirme sürecinde ilk olarak, her görev güvenlik endişeleri açısından tanımlanır. Çünkü ancak bu şekilde insanların makinelerin içinde ve çevresinde nerede çalıştığı anlayabilir ve olası tehlikeleri tahmin edebiliriz.

2.      Tehlikeleri Değerlendirme:

Eğer bir tehlike bulunursa, zarar olasılığını ve ciddiyetini değerlendiyoruz. Ayrıca, riskin insan hatasından mı yoksa makine arızasından mı kaynaklandığını belirlemek de faydalıdır. Bu tehlikenin gerçekleşmesi durumunda ne tür bir zarar meydana gelecektir ve olası yaralanma ne kadar şiddetli olur gibi sorular sorarak süreçte ilerliyoruz.

Tehlikeleri mekanik, pnömatik, elektrik ve elektronik olarak değerlendiriyoruz ve fotoğraflarla destekliyoruz. HRN metodu kullanılarak risk analizi yapıyoruz  ve ardından sonuçları önem sırasına göre sıralalıyoruz.

3.      Önleme ve Azaltma Adımları:

Makine değerlendirmesinde zarar riski, makine koruma yöntemlerinin uygulanması veya tehlikenin ortadan kaldırılması ile alakalıdır. Bu süreç en yüksek risk seviyeleriyle veya meydana gelme olasılığı en yüksek olanlarla başlar. Kalan risk olmadığından veya kalan herhangi bir riskin tolere edilebilir olduğundan emin olmak için azaltma teknikleri uygularız. Ve uzman mühendislermiz önlemler sonrası tekrar makine değerlendirmesi yapar.

Riskleri ortadan kaldırmak veya kabul edilebilir seviyelere indirmek için uygun önlemler koruyucu bariyerler, acil durdurma düğmeleri, eğitimler vb. belirleyebilirz.

4.      Belgeleme:

Makine değerlendirmede bu adım, bir çalışanın yaralanması durumunda hangi risk azaltma önlemlerinin uygulandığını göstermek için önemlidir. Belgeleme ayrıca eğitim ve riskleri ve tehlikeleri daha fazla değerlendirmek için de fayda sağlar.

Rapor sonrası, her bir risk için çözüm önerileri sunuyoruz. Bu rapor, proje kapsamına göre 30-50 sayfa arasında değişir. Çözüm önerileri; örneğin  tehlikeyi ortadan kaldırma, daha az tehlikeli alternatifler kullanma, mühendislik kontrolleri, eğitim ve yeterli kişisel koruyucu donanım kullanımı gibi yöntemleri içerir.

5.      Önlemlerin Uygulanması:

İstenildiği takdirde, makine değerlendirme sonrası önerilen önlemlerin mühendislik uygulamalarını da gerçekleştirebiliriz. Bunlar arasında mekanik kapamalar, emniyet PLC entegrasyonu, sensör montajı ve pnömatik ekipmanların kurulumu gibi uygulamalar bulunmaktadır.

BTE Mühendislik Firmasının Makine Risk Değerlendirme ve Emniyeti hizmeti yazısına ait bir görsel. Görselde bir insan eli var. Ayrıca görseldeki insan eli work safety yazısını tutuyor.

Global Makine Değerlendirme Güvenlik Standartları

OSHA

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tüm çalışanlar için iş başında güvenlik korumalarını düzenler. OSHA Standardı 3071, iş tehlikesi analizleri için geçerlidir ve işverenlerin çalışanlarını güvende tutma sorumluluklarını ayrıntılı olarak açıklar.

Tüm çalışanlar için geçerli olan genel korumalara ek olarak, çeşitli kuruluşlar farklı endüstriler veya makine türleri için standartlar sağlar.

ANSI

Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü, endüstriyel sistemler ve çalışanlar için gönüllü olarak kabul edilen standartlar sağlayan kar amacı gütmeyen, özel bir kuruluştur.

ISO

Uluslararası Standardizasyon Örgütü, çok çeşitli endüstrilerde bir dizi standart geliştirir ve yayınlar. Örneğin, ISO 12100, makine tasarımında güvenliği sağlamak için terminolojiyi ve yöntemleri belirtir.

IEC

Uluslararası Elektroteknik Komisyonu, tüm elektrik ve elektronikle ilgili teknolojilere uygulanan standartları düzenler ve yayınlar.

Üretim süreçlerinin kalbi olan makineler, işletmeler için hem verimlilik hem de güvenlik açısından büyük önem taşır. Ancak, yanlış kullanımlar veya beklenmedik durumlar, iş kazalarına ve üretim kayıplarına neden olabilir. İşte bu noktada devreye giren makine değerlendirmesi, işletmelerin makinelerle ilgili potansiyel riskleri belirleyerek, çalışan güvenliğini maksimuma çıkarmasına yardım eder.

Makine risk değerlendirmesi, bir makinayı çalıştırırken karşılaşılabilecek tüm potansiyel tehlikelerin tespit edilmesi, bu tehlikelerin yol açabileceği zararların analiz edilmesi ve bu zararları önlemek veya en aza indirmek için gereken önlemlerin belirlenmesi sürecidir. Bu süreç, makinenin kullanıcıları ve etkileşimde bulunacak kişiler için güvenlik sağlamak amacıyla sistematik bir inceleme yapmayı içerir.

Makine Risk Değerlendirme ve Emniyeti yazısının ISO Standartlarını gösteren bir görseli.

BTE Mühendislik Olarak Makine Risk Değerlendirme Hizmetlerimiz

Geçerli ulusal ve/veya uluslararası standartlar ve direktiflere uygun olarak makine risk değerlendirme incelemesini yapmak için sizinle birlikte çalışıyoruz. Daha sonra, elde ettiğimiz bilgilere dayanarak makine için güvenlik önlemleri tanımlıyor ve uyguluyoruz.

Makine Değerlendirme Hizmetlerimiz

  • Geçerli standartları, yönetmelikleri ve prosedürleri belirliyoruz.
  • Makinenin sınırlarını ve limitlerini belirliyoruz.
  • Geçerli ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak makine değerlendirme yapıyoruz.
  • Mevcut tehlikelerin belirliyor ve değerlendiriyoruz.
  • Makine yaşam döngüsünün tüm aşamalarındaki tehlikeleri inceliyoruz.
  • Riskin tahmini ve değerlendirilmesi yapıyoruz.
  • Riski azaltmak için en iyi uygulamalar ve prosedürler öneriyoruz.
  • Bu önerilerin hayata geçirilmesi için sizinle birlikte çalışıyoruz.

Makine Değerlendirme Yaptırmanın Avantajları

Gerçekleştirdiğimiz makine risk değerlendirmesiyle, personelinizin çalışma veya bakım sırasında maruz kaldığı mevcut tehlikeleri belirleyebilir ve azaltabilirsiniz. Ve üretim tesisinizde gerçek anlamda kapsamlı güvenliğin temellerini atabilirsiniz.

Ekonomik makine risk değerlendirmesi ile maliyetleri azaltabiliriz.

Erken tehlike tespiti kullanarak makinenizin kullanım ömrünü uzatabilirsiniz.

Geçerli standartlara ve direktiflere uygun olarak Makine Değerlendirme kurallarına uyumu garanti edersiniz.

Uygun güvenlik önlemlerini entegre ederken zamandan ve paradan tasarruf edebilirsiniz.

Makine Risk Değerlendirmesi Neden Yapılır?

Sigorta Maliyetleri: Risklerin azaltılması, sigorta maliyetlerinin düşmesine yardımcı olur.

İş Güvenliği: İş kazalarını önleyerek çalışan sağlığını korumak için makine değerlendirmesi önemlidir.

Yasal Uyum: İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) mevzuatlarına uyum sağlamak amacıyla gereklidir.

Üretim Verimliliği: Risklerin azaltılması doğal olarak üretim süreçlerindeki kesintileri de önler.

Ürün Kalitesi: Güvenli ve kaliteli ürünlerin üretilmesini sağlar.

Makine değerlendirmesi, iş kazalarının azaltılması gibi somut faydaların dışında çalışan memnuniyetinin artması ve şirket imajının güçlenmesi gibi faydalar da sağlar.

CMSE sertifikalı Makine Güvenlik Uzmanlığımız ve uzun yıllara dayanan deneyimimiz ile Makine Risk Değerlendirme ve Güvenliği alanında sizlere danışmanlık hizmeti sunmaktayız.

Sonuç olarak, makine değerlendirmesi, endüstriyel işletmelerin güvenli ve verimli çalışabilmesi için kritik bir süreçtir. Bu süreç, makinelerle ilgili riskleri minimize eder ve çalışanların sağlığını korur.

Neden BTE Mühendislik Firması?

Kapsamlı Risk Analizi: Makinelerinizi baştan sona inceleyerek tüm potansiyel riskleri tespit ederiz.

Özelleştirilmiş Çözümler: Endüstriyel firmanızın özel ihtiyaçlarına göre risk azaltma stratejileri geliştiririz.

Uygulama Desteği: Belirlenen önlemlerin doğru şekilde uygulanmasını sağlarız. Sadece öneri sunmak ve süreci size bırakmak gibi bir açıdan değil, teknik destek sağlayarak uygulamasını da yapabiliriz.

Düzenli Denetim: Makine Risk Değerlendirmesinin etkinliğini de uygulamalar sonrasında düzenli aralıklarla sürekli olarak takip ederiz.

Uzman Ekip: Sektöründe deneyimli mühendislerimizle ve denetçilerimizle birlikte çalışıyoruz.

Güncel Teknolojiler: Endüstri 4.0 teknolojilerini kullanarak kapsamlı analizler yapıyoruz.

Müşteri Odaklı Yaklaşım: Müşterilerimizin ihtiyaçlarını ön planda tutuyoruz ve her şirket özelinde ihtiyaç analizi yaparak size özel raporlar üretiyoruz.

Sürdürülebilir Çözümler: Önerilerimiz hem uzun vadeli güvenliği hem de olabilecek en sürdürülebilir alternatifi amaçlıyor.

Makine Risk Analizi ve Emniyeti hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz Makine Risk Analizi konu başlıklı blog yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

Makinelerinizi güven altına almak ve firma çalışanlarının geleceğini sağlam temeller üzerine kurmak için bizimle iletişime geçin!

Bizi Takip Edin!

Daha Fazla Bilgi İçin Bizimle İletişime Geçin.